EL JOVES ALS DIARIS

L’anàlisi de vint diaris d’abril (diferents dies de El País) ens ha confirmat la hipòtesi de la que partíem: són poques les notícies referides als joves que és reflecteixen als diaris.

Algunes constants detectades són ressenyables:
(1) A l’apartat d’esports, és un dels que concentra més imatges de joves relacionant-los amb les seves activitats: Rafa Nadal, jugadors del DKV-Juventut de Badalona... Indicar que normalment ja han passat l’adolescència.
(2) A educació, per qüestions obvies, també apareixen nens i adolescents a les imatges, si bé no sempre són protagonistes directes de les notícies. Per exemple, a “Revolución en las aulas”, el protagonista és un professor i la seva pràctica pedagògica; a “Pizarra con tizas en la era de Internet”, l’interès es centre en els ordinadors; a “El Gran Gastby sirve de inspiración a una nueva generación de luchadores”, s’explica la soertida de Xina a Boston per estudiar.
(3) Les notícies relacionades amb la tecnologia també s’il·lustren en ocasions amb imatges de joves, però no es parla d’ells; sembla més per donar una idea de renovació, de futur. Per exemple, “La nueva versión de Windows Server emplea el 40% menos de energía”, “Dale cuerda a la radio” (sobre Sony).
(4) Imatges dels joves també són freqüents a la publicitat: utilització de la idea de joventut o del físic dels joves per vendre. És ètica aquesta aparició en diaris que poc diuen dels joves?
(5) La imatge que il·lustra algunes notícies és un adolescent, si bé no és el nucli del tema. Per exemple: utilització del vel islàmic, o el fill de Íngrid Betancourt., o les pissarres electròniques.
(6) La violència és un altre element afegit amb freqüència: el segrest d’una nena per un pederasta belga, el crim de Mariluz.